Na tom našom dvore

V tejto téme  a vzdelávacej aktivite „ Gazda Matej „sme sa s deťmi rozprávali o domácich zvieratách , podľa obrázkov pomenovali zvieratá určovali čím majú pokrytý povrch tela, typické zafarbenie  aké vydávajú zvuky spôsob ich pohybu v prostredí  počet nôh, priraďovali mláďatá k jednotlivým zvieratám, porovnávali mláďatá a dospelé jedince zvierat, priblížili sme deťom  úžitok týchto zvierat pre človeka. Na upevnenie poznatkov o domácich zvieratách sme navštívili hospodársky dvor, kde deti  na živo videli domáce zvieratá napríklad koňa, kravu, teľatá, psa, mačky, sliepky ,kohúta dospelé ovce a ich mláďatká. Gazda im porozprával ako sa o zvieratá stará čím ich kŕmi a aký osoh má z nich. Ako za odmenu gazdovi deti zarecitovali básne o domácich zvieratách a zaspievali pieseň „ Na dvore býva sliepočka naša“ čo sa v MŠ počas týždňa naučili.

                                                                                                                                                                                          Fendeková Jozefína

fotogaléria
               


   
Sférické kino

V utorok 20. marca 2018 zaplnila spálňu MŠ obrovská kopula, ktorá deťom umožnila filmový pohľad v uhle 360
° a priniesla im tak efektné vizuálne predstavenie. Deti sa v jej vnútri ocitli v zázračnom priestore na dne oceána.  So zatajeným dychom sledovali príbeh o začarovanom koralovom útese a podmorskom živote. Sférické kino je jedinečné v tom, že deti sa stali akoby priamym účastníkom deja. Bol to nezabudnuteľný zážitok nie len pre deti, ale aj pre dospelých.

                                                                                                                                                                                              Oľga Fendeková

fotogaléria




Návšteva knižnice

Dňa 19.03. 2018 navštívili deti materskej školy miestnu knižnicu. Pani knihovníčka Mgr. Katarína Fedorová detí privítala a porozprávala im, kto môže knižnicu navštevovať a prečo tam chodíme. S deťmi viedla rozhovor o tom, ako sa s knihami zaobchádza, z čoho sú vyrobené a ktoré sú určené pre ne. Formou hádanky poučila deti, že všetka múdrosť je z kníh. Prečítala z nich deťom príbehy a následne jej odpovedali na  otázky. Na záver deti zaspievali pieseň o knižnici, poďakovali a s pani knihovníčkou  sa rozlúčili.

                                                                                                                                                                                          Božena Zombeková

fotogaléria




Vznášanie Moreny

Marec je mesiac, kedy sa končí vláda zimy a začína kraľovať jar. V materskej škole sme sa symbolicky v sprievode spevu a hovoreného slova rozlúčili so zimou vynášaním Moreny. Aj keď bola obloha bez mrakov a slnko nás zohrievalo svojimi  lúčmi, teplota sa pohybovala pod nulou. To, že sa pani zime alebo skôr zimnému počasiu nechce odísť, svedčilo aj to, že sa nám podarilo Morenu zapáliť až na niekoľko pokusov. Predsa len skončila v potoku a my sa už tešíme na pekné jarné dni a zobúdzajúcu sa prírodu.

                                                                                                                                                                                                 Eva Ovsiaková

fotogaléria




Fašiangy sú tu!

Dňa 07.02. 2018 dopoludnia pripravila naša materská škola v spolupráci s rodičmi fašiangový karneval. Deti sa zmenili na postavy zo známych rozprávok a filmov a s radosťou oslávili svoj dlho očakávaný karneval. V súťažiach ukázali svoju zručnosť a múdrosť, za čo dostali odmenu. Tancom vyjadrili svoju radosť a tešili sa zo spoločne prežitých chvíľ.

                                                                                                                                                                                          Božena Zombeková

fotogaléria




Veselo je pod stromčekom

Okrem vianočnej besiedky usporiadala  naša materská škola dňa 20.12. 2017 posedenie pri stromčeku. Deti z obidvoch tried „Včielky“ a „Lienky“ si spolu s pani učiteľkami pripravili vianočný stôl, na ktorom nemohli chýbať vianočné oblátky a vianočné pečivo.  V rozhovore o Vianociach rozprávali o tom, ako  prežívajú Štedrý deň doma, čo si želajú od Ježiška a prečo si ho pripomíname. Zaspievali si vianočné koledy, pochutnali si na oblátkach s medom a pozreli si vianočný príbeh.

                                                                                                                                                                                          Božena Zombeková

fotogaléria




Vianočná besiedka

Pri príležitosti blížiacich sa Vianoc, usporiadala naša materská škola vianočnú besiedku, ktorá sa uskutočnila dňa 13.12. 2017 o 16,00 hod. Kultúrne vystúpenie detí a prítomnosť rodičov umocnilo čaro prichádzajúcich Vianoc. Takto spoločne sa všetci potešili a zaželali si pekné Vianoce a veľa zdravia, šťastia do Nového roku 2018.

                                                                                                                                                                                          Božena Zombeková

fotogaléria




Mikuláš

Mikuláš nezabudol ani tento rok na škôlkárov. V doprovode anjelikov nás navštívil s veľkým košom sladkostí. Deti mu zaspievali piesne a zarecitovali básne. Každé dieťa sa tešilo z chutného balíčka. Tešíme sa Mikuláš aj na budúci rok.

                                                                                                                                                                                              Oľga Fendeková

fotogaléria




Zdravé očká už v škôlke  

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ponúkla jedinečnú možnosť pre deti MŠ absolvovať bezplatné meranie zraku pomocou binokulárneho autorefraktometraPlusoptix. 01. 12. 2017 dopoludnia zmerali 40 deťom zrak, ktoré si odniesli domov výsledky meraní.

                                                                                                                                                                                              Oľga Fendeková

fotogaléria




Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany 

Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR vyhlásila 5.ročník výtvarnej súťaže „Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany“, do ktorej sa zapojila aj naša materská škola.
Súťaž podporuje súťaživosť, napomáha rozvíjať osobné a charakterové vlastnosti detí, umeleckú tvorivosť, v ktorej si deti rozširujú a precvičujú teoretické vedomosti. 

Téma súťaže bola: „Akú záchranársku techniku som videl zasahovať a s čím by som pomohol ja“.
Vyhodnotenie súťaže spojené s vernisážou a oceňovaním víťazných prác s uskutočnilo 1.decembra 2017 v hoteli TATRA v Poprade, kde sme si osobne prevzali ocenenie za víťaznú prácu v kategórii I.- deti materských škôl, ktorá zároveň postupuje do národného kola.

                                                                                                                                                                                                 Eva Ovsiaková

fotogaléria




Malý ochranár prírody

O tom, ako sa treba postarať o voľne žijúce zvieratá nám porozprávali lesníci Ing. Marián Gágorík a Peter Olexa. Deťom pripravili výstavku zvierat, trofejí a obrázky stôp. Overili si aj ich vedomosti, čo vedia o zvieratáchi tom, čo si zapamätali z prednášky. Každé dieťa si odnieslo medailu malého ochranára.

                                                                                                                                                                                              Oľga Fendeková

fotogaléria




Medové raňajky

V piatok 10.11. 2017 k nám zavítala milá návšteva. Pani Majka Ďurašová chovateľka včiel. Deťom prišla aj tento rok porozprávať všetko o včielkach. Priniesla ukázať ozajstný včelí úľ a aj ochranné oblečenie, ktoré si mohli deti vyskúšať a padlo im ako uliate. Každé dieťa si vyrobilo aj krásnu sviečku z včelieho vosku a pochutnalo si na oblátke s medíkom.

                                                                                                                                                                                              Oľga Fendeková

fotogaléria




Deň MŠ

Naša škola má svoj deň,
dnes spievame iba preň.
Tancuj, spievaj, uč sa, hraj sa,
tento deň sláv, zabávaj sa.

Takto sa začína hymna Dňa materských škôl na Slovensku. A keďže oslavovala naša MŠ tak aj všetky deti v nej. Vo štvrtok 09.11. 2017  sa zabávali naozaj všetci na „Detskej párty“ s ujom Ľubom.

                                                                                                                                                                                              Oľga Fendeková

fotogaléria




Október - mesiac úcty k starším

Naša obec pripravila pri príležitosti „ Október- mesiac úcty k starším“ pre starších občanov obce a zástupcov klubu seniorov z okolitých dedín dňa 20.10. 2017 posedenie spojené s kultúrnym programom, na ktorom vystúpili aj deti MŠ. Škôlkári nezabudli ani na svojich starých rodičov a pripravili 
si pre nich darček, ktorý im doma odovzdali.

                                                                                                                                                                                              Oľga Fendeková

fotogaléria




U hasičov

V prípade, že by sa niekedy vyskytol požiar, je potrebné vedieť ako konať. To ako sa rýchlo  a bezpečne dostať z budovy materskej školy  si deti spolu s pani učiteľkami precvičili 13.10.2017 dopoludnia. Následne sa s hasičmi presunuli do miestnej hasičskej zbrojnice, kde sa oboznámili s jej priestormi a technikou, ktorú používajú hasiči pri svojej práci. Do praktických ukážok, ktoré nám predviedli, zapojili aj samotné deti. Najväčším zážitkom pre deti bolo, keď sa usadili do hasičského auta a v tejto chvíli sa skoro každý utvrdil v tom, že raz bude ozajstným hasičom. 

                                                                                                                                                                                                 Eva Ovsiaková

fotogaléria




Jeseň

Po lete zas prišla jeseň,
spieva s dažďom mokrú pieseň.
Vietor fúka ráňa hrušky,
šarkan ženie do skrýš mušky.

Vo vzdelávacej aktivite „ Jeseň k nám už zavítala“ deti sa oboznámili so zmenami ročných období ročných období, vyberali obrázky, ktoré patria ku jeseni. Na vychádzke pozorovali jesennú prírodu, určovali farby v prírode, ktoré prevládajú v jeseni. Pozorovali  a rozprávali o práci na poli v jeseni pomenovali ovocie a zeleninu. Improvizovali rozprávku „ Ťahal dedko repku“ snažili sa o smelý a správny rečový prejav. Naučili sa básne a piesne s jesennou tematikou. Na vychádzkach deti  zbierali opadané lístie, ktoré sme vylisovali a použili na nalepovanie a fotografovali okolitú jesennú prírodu.. Na šarkanov vystrihnutých z papiera robili odtlačky farieb na chvost dolepili lístie a mašličky. Nazbierali sme aj prírodniny, ktoré s pomocou učiteľky vytvorili jesenné aranžovanie, vyrezali  tekvice. Tieto práce  nám zdobia interiér  a exteriér . Na ukončenie témy boli sme na kopci za dedinou púšťať šarkana z čoho mali deti veľkú radosť.

                                                                                                                                                                                          Fendeková Jozefína

fotogaléria

Archív 2017/2018